Personenauto’s en bestelauto’s van vóór 1 juli 1992 die op benzine rijden mogen door de gemeente Rotterdam niet langer worden geweerd uit de milieuzone. Dat blijkt uit een uitspraak vandaag van de Rotterdamse rechtbank.

De rechtbank heeft nu geoordeeld dat bij de vaststelling van de milieuzone onvoldoende rekening is gehouden met de belangen van de kleine groep eigenaren van personenauto’s en bestelauto’s van vóór 1 juli 1992 die op benzine rijden. Volgens de rechtbank heeft het gemeentebestuur niet aannemelijk gemaakt dat deze voertuigen gezamenlijk een onevenredig groot deel van de uitstoot van stikstofdioxide veroorzaken.
De gemeente laat in een reactie weten de uitspraak eerst te willen bestuderen. “Daarna bekijken we of en welke stappen we verder nemen.” Nu al is duidelijk dat het laatste woord over de veelbesproken zone niet is gezegd. De Stichting Rotterdamse Klassiekers wil bijvoorbeeld uitzoeken of autobezitters die sinds de invoering zijn beboet hun geld kunnen terugkrijgen.
Personen- en bestelauto’s met een dieselmotor van vóór 1 januari 2001 zijn overigens nog steeds niet welkom in de milieuzone.
Wat de gevolgen van de Rotterdamse uitspraak zijn voor de gemeente Utrecht is vooralsnog onduidelijk. Hier mogen oude benzinemotoren wél de binnenstad in, oude diesels niet.

Lees hier verder: Rotterdammers zien hun gelijk bevestigd.